Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Η Φωτιά μέσα μας
Πολύ πολύ παλιά οι Θεοί -τότε ήταν πολλοί- είχαν προσπαθήσει να κρύψουν τη φωτιά σε διάφορα σημεία για να μη τη βρούν οι άνθρωποι και γίνουν σαν αυτούς. Την έβαλαν στον βαθύτερο ωκεανό, αλλά οι άνθρωποι τη βρήκαν, την έκρυψαν στο ψηλότερο βουνό αλλά κι εκεί την ανακάλυψαν. Όπου κι αν την έκρυβαν, οι άνθρωποι τελικά την έβρισκαν. Ώσπου ένας θεός σκέφτηκε το πιο απίθανο μέρος για να τη κρύψουν. Την έβαλαν μέσα στους ανθρώπους, μπροστά τους, στο ηλιακό τους πλέγμα και έκτοτε οι άνθρωποι δεν την ξαναβρήκαν.

Ο Προμηθέας -κατά μια εκδοχή- τιμωρήθηκε από τον Δία γιατί έμαθε στους ανθρώπους να ανάβουν φωτιά. Τους έμαθε δηλαδή να παράγουν φως, κίνηση, ενέργεια, να δημιουργούν ζωή, να λειτουργούν σαν θεοί.

Η φωτιά μπορεί να ζεστάνει, μπορεί να κάψει, να καταστρέψει, αλλά και να σβήσει, αν δεν έχει κάτι να κάψει για να συντηρηθεί. Είναι δική μας υπόθεση η ένταση, η διάρκεια, η συντήρηση ή το σβήσιμο της φωτιάς.

Η φωτιά είναι πάντα εκεί. Μέσα μας αλλά και παντού γύρω μας στο σύμπαν. Οι ήλιοι, τα αστέρια που βλέπουμε στον ουρανό είναι φωτιά. Ο δικός μας ήλιος επίσης, είναι η μεγάλη φωτιά της αστρικής μας γειτονιάς και είναι στο χέρι μας αν θα τον χρησιμοποιήσουμε.

Το ίδιο και η φωτιά που υπάρχει μέσα μας, είναι πάντα μέσα μας. Είναι δική μας υπόθεση το αν θα τη χρησιμοποιήσουμε, όπως και το τι θα κάνουμε με αυτή. Θα τη χρησιμοποιήσουμε θετικά ή αρνητικά. Θα φωτίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους ή θα δημιουργήσουμε απλώς σκιές;

Η φωτιά και η θερμότητα μπορεί να παραχθεί - αναπαραχθεί με την κίνηση.
Η φωτιά δυναμώνει με τον αέρα και σβήνει επίσης με τον δυνατό άνεμο κάποιες φορές.
Η φωτιά σβήνει με το νερό αλλά συγχρόνως μπορεί να ζεστάνει το νερό και να αναπαραχθεί μέσω της πίεσης του ατμού, να μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο.

Η φωτιά χαρίζει φως, φωτίζει το σκοτάδι, όπως ο ήλιος φωτίζει τους πλανήτες. Ο ήλιος που λατρεύεται από όλες τις θρησκείες είναι πράγματι ζωοδότης. Φως εκ φωτός. Το φως δεν τελειώνει, δεν εξαντλείται. Ταξιδεύει συνεχώς προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι άπειρο. Το φως συνεχίζει να ταξιδεύει ακόμα και όταν σβήσει η πηγή από την οποία δημιουργήθηκε.

Το φώς που γεννιέται μπορεί να μεταβάλλεται αλλά δεν σβήνει -με αυτή την έννοια- ποτέ. Το ίδιο και οι φωτισμένες ψυχές. Δεν τελειώνουν, δεν σβήνουν, απλώς μεταβάλλονται. Το φως με την ταχύτητα και την αέναη διαδρομή του, ορίζει την διάρκεια και την έννοια του χρόνου. Με αυτή την έννοια χρόνος είναι η διάρκεια της ψυχής.

Για λίγες μέρες ακόμα οι πρακτικές μας στο Dolphin θα έχουν θέμα την επαφή μας με τον εσωτερικό φωτεινό μας εαυτό. Με τη φωτιά μέσα μας. Ψάχνοντας τον τρόπο να την χρησιμοποιήσουμε όμορφα, γλυκά, να ζεστάνουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Σας περιμένω με πολύ χαρά
Αντώνιος Μελίβιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου